Klasik Bilgisayar Faresi

Sohbet Chat

Klasik bilgisayar faresi iki normal düğmelerini (sol ve sağ) ve videoyu da kaydırma fonksiyonu ve üçüncü düğme gerçekleştirir aralarında bulunduğu (tekerlek) sahip.

Bazı fareler, manipülatörün işlevselliğini genişleten başka öğeler (ek düğmeler veya makaralar) içerebilir. Fakat bu, daha yaygın olmayan kuralın istisnası.


Fare işaretçisi daima küçük bir ok gibi görünen bilgisayar ekranında görüntülenir. Fareyi üzerinde bulunduğu yüzeyin üzerine getirirseniz, işaretçi farenin hareketlerini tekrar ederek bilgisayar ekranının etrafında benzer şekilde hareket edecektir. Fareyi doğru yönde hareket ettiren kullanıcı işaretçilerini bilgisayar ekranında görüntülenen herhangi bir nesneye yönlendirebilir.

Bir nesneye işaret ederek, bilgisayara bu nesneyle belirli bir işlemi gerçekleştirmesi için bir komut verebilirsiniz. Bu amaçla ve atanmış fare düğmeleri için.

Sol fare düğmesi çoğunlukla, bazı işlemleri (dosya seçimi, metin parçasının seçimi, listedeki öğelerin seçimi, vb.) Gerektiren öğeleri vurgulamak veya işaretlemek için kullanılır. 

Sağ fare düğmesi daha az kullanılır. Kural olarak, seçilen nesne ile gerçekleştirilebilecek olası işlemlerin bir listesini görüntülemek için kullanılır. 

Fare tekerleği ağırlıklı olarak, boyutlarından dolayı monitörde tamamen görüntülenemeyen sayfaların veya öğe listelerinin arasında dolaşmak için kullanılır. Orta düğme olarak, fare tekerleği sık kullanılmaz ve bazı özel işlevler gerçekleştirir. 

Çeşitli görevleri çözmek için fareyi kullanın

Dosya veya klasörü açma

Aşağıdaki yöntemlerden biriyle fare kullanarak bir dosya veya klasörü açabilirsiniz (başlatabilirsiniz):




1. Fare işaretçisini dosyaya veya klasöre yöneltin ve farenin sol düğmesini çift tıklatın. Tıklamalar arasındaki aralık minimum olmalıdır (bir saniyeden fazla olmamalıdır). Konuşma dilinde bu tür çift dokunuşlara "Dubklike" İngilizce denir;

2. Fare işaretçisini dosyaya veya klasöre yöneltin ve farenin sağ düğmesine bir kez basın. Yakınınızda, olası eylem seçenekleri listesini göreceksiniz. Bu listeye bağlam menüsü denir. Fare işaretçisini "Açık" öğesine yöneltmeli ve farenin sol tuşuna bir kez basmalıdır.

Dosyaları ve klasörleri yeniden adlandırma

Bir klasörü veya dosyayı yeniden adlandırmak için, bir kez fare ile üzerine koymak doğru, "Rename" seçin, açılan kısayol menüsünden tıklamanız gerekir. Sonra yeni bir isim girmek için klavyeyi kullanın ve "Enter" tuşuna basın. 

kopyalama

Bir klasörü veya dosyayı kopyalamak için, fare işaretçisini işaretleyin, bir kez sağ tıklatın ve açılan menüden Kopyala'yı seçin. Ardından, bir kopya oluşturmak istediğiniz bölüme (klasör) gidin, fare işaretçisini boş alana yerleştirin, sağ düğmeye basın ve bağlam menüsünde "Ekle" yi seçin. 

taşımak

Önceki paragrafta listelenen adımları izlerseniz, ancak ilk adımda "Kopyala" yerine Kes'i seçerseniz, dosya veya klasör kopyalanmaz, ancak yeni bir konuma taşınacaktır. 

çıkarma

Fare işaretçisini dosyaya veya klasöre yöneltin, fareyi bir kez sağ tıklatın, bağlam menüsünden "Sil" i seçin (fare işaretçisine gelin ve sol düğmeye basın).

Bir grup dosya veya klasörle yapılan işlemler

Bir grup dosyayla yapılan işlemler, tek dosyalara benzer şekilde gerçekleştirilir (yukarıda açıklanmıştır). Ancak, bazı işlemleri birkaç dosya ve (veya) klasörlerle eş zamanlı olarak gerçekleştirebilmek için öncelikle onları seçmeniz gerekir . 




Dosya ve klasörleri ayırmanın birkaç yolu vardır:

1 . Dosyaları içeren klasörü açın, fare işaretçisini vurgulanması gereken dosya gruplarıyla birlikte bu klasördeki boş alana getirin. Farenin sol düğmesine basın ve serbest bırakmadan işaretçiyi dosyaların yönüne hareket ettirin. Fare işaretçisi daha sonra dikdörtgen bir alan oluşturacaktır. Fare, gerekli dosyaların ve klasörlerin bu alanda bulunması için taşınmalı ve yalnızca sol düğmeyi serbest bırakmalıdır;

2 . Tüm dosyaları gruptan değil de sadece bir kısmını seçmeniz gerekiyorsa, klavyedeki "Ctrl" düğmesine basmanız ve bırakmadan bırakmanız istenen dosya ve klasörleri sol fare tuşuyla dönüşümlü olarak tıklamanız gerekir. 

Gerekli dosyalar ve (veya) klasörler seçildikten sonra, her biri etrafında dikdörtgen bir çerçeve görüntülenir. Yukarıdaki dosyalardan herhangi birine fare imlecini işaret etmeniz, sağdaki butona basmanız ve bağlam menüsünde açılması gerektiğinde, tek dosyalar için yukarıda açıklanan işlemlere benzer, başka eylemler için uygun seçeneği seçin. Yani, bağlam menüsünden "Sil" seçeneğini seçerseniz, seçilen tüm dosyalar "Kopyala" veya "Kes" i seçerseniz silinir - seçilen tüm dosyalar, yukarıda belirtilen sırada kullanıcı tarafından belirtilen yeni bir konuma kopyalanır veya aktarılır. 

Metinle çalışırken fareyi kullanma

Metni vurgula




Metin manipülatör "Fare" ile çalışırken bir metin editörü ile bakılmaksızın kullanılabilir ait tek kelime veya metin bloklarının temel işlemleri sağlar. Metinle biraz işlem yapmak için, istediğiniz metin bloğu (bir veya daha fazla kelime) önce vurgulanmalıdır. Sonunda veya bir metin bloğunun başlangıcına basın sol fare düğmesi temiz fare basılı ve tutun, aşağı metin bloğunun doğru hareket: Bu aşağıdaki gibi hareket etmelidir. Bu durumda, farenin işaretçisi sanki bir çeşit işaretleyici gibi hareket ettigi metni vurguluyor. Yalnızca istenen metin parçasını seçtikten sonra sol fare düğmesi serbest bırakılabilir.

Tek bir metin dosyasında aynı anda birden fazla metin bloğu seçebilmek için klavyenizdeki "Ctrl" tuşunu basılı tutmanız gerekir.

Seçilen metin snippet'iyle şunları yapabilirsiniz:

1. Metin bloğunu kopyalama veya taşıma

Vurgulanmış metin öğeyi tıklayın sağ fare düğmesi belirir bağlam menüsü ile üzerine tıklayın, "Kopyala" seçeneğini ukazhchyk ver ya da (metin yeni bir konuma taşınması gereken ise) "Kes" (metin kopyalamak istiyorsanız). İkinci seçeneği seçerseniz, vurgulanan metin parçası kaybolur.

fare işaretçisi kopyalanan metin öğesini yerleştirmek istediğiniz yeri (aynı veya başka bir metin dosyasında) yerine metni koymak ve sizin kez sağ tıklayın gerektiğini sonra. "Yapıştır" ı seçmeniz gereken bağlam menüsü açılır.

2. Metin bloğunu sil

Vurgulanan bir metin bloğunu silmek için üzerine sağ tıklayın ve açılır menüden "Sil" seçeneğini seçin. 

Fareyi sürükleyin

"Fare" manipülatörünün etkin kullanımı için gerekli olan önemli bir beceri, bir bilgisayar fare kullanarak nesneleri sürükleme yeteneğidir  .

çekerek özü şöyle yukarıdaki yöntemlere ek olarak, bu dosyalar kopyalanabilir veya başka bir klasörden taşınan olmasıdır:

- Önbellek dosyalarının bulunduğu klasörü açın ve tam ekran moduna geçirmeyin

- tamamlanmamış modda dosyaların kopyalanacağı klasörü açın;

- Gerekirse, bu klasörlerin boyutlarını ekranda eşzamanlı olarak görüntülenmesi için değiştirin;

- kopyalanacak dosyaları seçin;

- fare işaretçisini seçilen dosyalardan birine yönlendirin, sol fare düğmesine basın ve bırakmadan işaretçiyi dosyaları kopyalamak istediğiniz klasöre taşıyın. Ve bundan sonra sol fare düğmesini bırakın. Böylece, dosyalar bir açık klasörden diğerine taşınacaktır. Dosyaları sol fare tuşuyla sürüklerseniz Ctrl tuşunu (klavyede) basılı tutarsanız, dosyalar taşınmaz, ancak kopyalanır.


Benzer şekilde, metinle çalışırken, seçili metin bloklarını bir yerden başka yere taşıdıracak veya kopyalarken sürükleyip bırakabilirsiniz . 



Geveze Sohbet Trsohbet Kelebek sohbet Mevsim Sohbet Metin Sohbet

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)