Beslenme

Sohbet Chat

Beslenme , hayvansal ve bitkisel organizmaların, yiyeceklerden ömür almak için gerekli besin maddelerini emdiği biyolojik süreçtir.

operasyon ve canlıların yaşamsal işlevlerinin sürdürülmesi için kritiktir çünkü Beslenme önemlidir, vücudun homeostatik dengesini korumaya yardımcı olur, böyle sindirim veya metabolizma ve moleküler süreçler olarak her iki macrosistémicos süreçleri (amino asitler, Söz konusu olan tüketilen enerji (kalori) harcanan edildiği fizyolojik ve biyokimyasal süreçler enzimler, vitaminler, mineraller).

Ayrıca, insan beslenmesi, insan sağlığı ve refahı için insanoğlunun tükettiği besin ile sağlık (hastalıklar) arasındaki ilişkiyi araştıran bir bilimdir .



İyi beslenme birçok kronik hastalığı engeller ve sağlıklı bir yaşam tarzıyla ilgilidir.

Birçok sağlık problemi, her gıdanın uygun oranlarını takip eden sağlıklı bir diyet veya diyet yoluyla engellenebilir.

Vücudun günlük olarak ihtiyacı olan altı besin türü su, vitaminler, mineraller, karbonhidratlar, proteinler ve yağlardır.



Beslenme uzmanı, insan beslenmesinde uzmanlaşmış ve konuyla ilgili uzmanlaşmış çalışmalara sahip beslenme uzmanı veya diyetisyendir. Yemek planlamak, menüler geliştirmek ve insanların yiyecek ve beslenme programlarını yönetmek sizin sorumluluğunuzdadır.



Beslenme çeşitleri

Ototrofik besin maddeleri

Kendi gıdalarını üreten organizmalar olan ototrofik organizmaları kullanan, karbon dioksit gibi inorganik maddelerden metabolizmalarına ihtiyaç duydukları temel maddeleri sentezleyen, ototrofik beslenme olarak bilinir.

ototrofların farklı tipleri, örneğin, kükürt dioksit veya demir bileşikler olarak enerji üretimi için inorganik bileşikler, bakteriler oksidasyon kullanan vardır kemolitotroplann adı. Ayrıca, bitkiler gibi, fotosentez kullanmak organizmalardır fotolitoautótrofos vardır.

Heterotrofik beslenme

Heterotrofik beslenme diğer organizmalar tarafından sentezlenen organik maddelerin beslenirler yani canlı diğerleri ihtiyaç varlıklar, heterotroflarda, bu özelliği olarak tanımlanmaktadır.

Kompleks organik molekülleri yenen ototrofların enerjisini kullanan mantar, hayvanlar ve çok sayıda bakteri ve protozoa'da görülen heterotrofik beslenme örnekleri.

heterotrofik varlıkların farklı türleri kendi beslenme göre, vardır, bunlar simbiyotik ve parazitik (, ​​etobur otçul veya otçul ve omnivordur besin zincirinin,) dört sınıfa, holotrofa, saprophagous (ölü üzerine yem), ayrılabilir.

Beslenme piramidi

Beslenme piramidi veya gıda piramidi, dengeli bir diyetin nasıl oluşturulacağını grafiksel olarak göstermenin bir yoludur.

Gıda piramit meyve ve sebze sonraki düzeyde piramit tahıl ve yumruların baz olmak üzere dört parçaya olan ayrılmıştır;Tabii ki, hayvan mamaları ve baklagiller ve son olarak piramidin tepesinde, şekerler ve yağlardır.



Enteral ve parenteral beslenme

Doğal formun yanı sıra, özellikle de özel diyet veya beslenme gereksinimleri olan hastalarla uğraşırken oral yoldan yapılan, yeme yemenin farklı yolları vardır: enteral ve ebeveyn.

Enteral beslenme: gıda doğrudan sindirim sistemine yerleştirilir.Parenteral beslenme: gıda doğrudan damara uygulanır.



Geveze Sohbet Trsohbet Kelebek sohbet Mevsim Sohbet Metin Sohbet

Yorum Gönder

0Yorumlar

Yorum Gönder (0)